Θοδωρής Καλούδης

200 χρόνια ελεύθερο και ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος : Η επανάσταση του αδύνατου. Ο διαρκής αγώνας για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την κοινωνική απελευθέρωση την προκοπή (video)

Του Θοδωρή Καλούδη

– Η χώρα γιορτάζει σήμερα τα 200 χρόνια από το μεγάλο ξεσηκωμό: την Επανάσταση του 1821, απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Γιορτάζει 200 χρόνια αγώνων από την εθνική αφύπνιση, στην εθνική ολοκλήρωση και την ελευθερία. 200 χρόνια  επίμονης προσπάθειας για την ανεξαρτησία της, την κοινωνική απελευθέρωση του λαού της, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την προκοπή.

Δεν ήταν εύκολα χρόνια. Ούτε αναίμακτα. Ο λαός γνώρισε φτώχια, πολέμους, θυσίες, τραγωδίες, προσφυγιά, πίκρες, δυστυχίες, έριδες, αιματηρούς διχασμούς, κατοχή, εμφύλιο,πτωχεύσεις, πισωγυρίσματα,  εκτροπές και δικτατορίες. Αλλά επίσης και στιγμές θρυλικής ανάτασης,  ηρωικής αντίστασης και δόξας λαμπρής, που τιμήθηκε απ’ όλο τον κόσμο. Όπως έδειξε και μια ακαταμάχητη θέληση να κατακτήσει υψηλότερες κορυφές, αφήνοντας πίσω του ό,τι τον πλήγωσε. Με φωτεινές πρωτοπορίες που έδειξαν το δρόμο της προόδου και της απεξάρτησης από τον οπισθοδρομικά κατάλοιπα.

Μέσα από αντίξοες συνθήκες και διεθνείς θύελλες, ο ελληνικός λαός στάθηκε όρθιος, μέτρησε τους φίλους του, δούλεψε σκληρά, πάλεψε, τα κατάφερε, τα καταφέρνει. Και κοιτάει μπροστά. Έχει πάρει τα μαθήματά του και επιμένει στο όνειρο, από όλο και πιό στέραιες βάσεις. Για μια πιό δίκαιη πατρίδα και μια καλύτερη ζωή για όλους τους Έλληνες.

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και το θρίαμβο του «αδύνατου», που άφησε άφωνο τον κόσμο, αυτός ο τόπος μοιάζει να έχει γερό πεπρωμένο. Στα χώματα που πατάμε, περπάτησαν σοφοί και γενναίοι Έλληνες, χιλιάδες χρόνια πριν. Γεννήθηκαν επιστήμες, τέχνη και πολιτισμός που φώτισαν τον κόσμο. Που έδειξαν το δρόμο στους λαούς. Και αποτελούν αστείρευτη πηγή γνώσης και φάρος για τους σύγχρονους Έλληνες. Εδώ φύτρωσαν γενναίοι πολεμιστές, απλοί άνθρωποι που έγιναν ήρωες, μεγάλοι ποιητές και ανυπότακτοι πολίτες. Είναι ευλογημένος τόπος η Ελλάδα και ο λαός της ικανός και πεισματάρης. Με βαθιά ριζωμένη στην ψυχή του τη λευτεριά και την ανεξαρτησία. Του αξίζουν καλύτερες και πιό γαλήνιες μέρες. Και θα τις έχει.

Γιατί είναι μεγάλη η ψυχή του Έλληνα. Πιάνει πανί και το κάνει λάβαρο και σημαία. Όπως η γαλανόλευκη, που σήμερα κυματίζει, κλείνοντας 200 χρόνια περηφάνειας.

***

  • Το video που ακολουθεί είναι μία πρωτοβουλία και παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που επιμελήθηκε η δημιουργική ομάδα του economico. Αφορά σε σημαντικές στιγμές της επανάστασης στον Μοριά, το 1821. Είμαστε ευτυχείς που συμβάλαμε στο επετειακό αφιέρωμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το επετειακό αφιέρωμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας) για το 1821. Δημιουργικό και παραγωγή από τη δημιουργική ομάδα του economico. Συντονισμός: Μαργαρίτα Σπυριδάκου. Ιστορικός Σύμβουλος: Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου. Με την εποπτεία της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το ψηφιακό υλικό παραχώρησε ευγενώς η Αργολική Βιβλιοθήκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή