Ακίλα Σάλεχ: «Παντελώς άκυρο» το μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν. Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων ζητεί να φύγουν τα τουρκικά και όλα τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα του και καλεί τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Λιβύη

Ακίλα Σάλεχ

Στον απόηχο της πρόσφατης διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ, ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς παράγοντες της χώρας μετά την κατάπαυση του πυρός και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, επισκέφθηκε την Αθήνα.

Προσκεκλημένος του Ελληνα ομολόγου του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο κ. Σάλεχ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και επιβεβαίωσε τη βούληση για μια νέα αρχή στις ελληνολιβυκές σχέσεις, που επιβαρύνθηκαν από το μνημόνιο για χάραξη θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης και την Αγκυρα.

 Παντελώς άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Σε συνέντευξη του  (Καθημερινή ),  ο κ. Σάλεχ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι το μνημόνιο της κυβέρνησης Σαράζ με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι «παντελώς άκυρο» και τονίζει την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών και όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα του, ενώ απευθύνει έκκληση στους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες.

Απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων

Ο ισχυρός άνδρας της Λιβύης εκτίμησε ότι η δεύτερη διάσκεψη του Βερολίνου δεν έφερε ένα νέο αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπήρξε ομοφωνία για την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων, όπως και για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην προαναγγελθείσα ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου.

“Στηρίζουμε αυτό το αίτημα και έχουμε διασφαλίσει τη συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο λιβυκός λαός θα εκλέξει άμεσα τον πρόεδρό του και την ίδια μέρα θα γίνουν βουλευτικές εκλογές. Επί του παρόντος, η ανώτατη εκλογική αρχή προβαίνει στην καταγραφή των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, χαρακτήρισε τις  σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης σχέσεις γειτονίας, προσθέτοντας ότι η Λιβύη επιδιώκει  η Μεσόγειος να είναι μια λίμνη ειρήνης, τόπος ανταλλαγής επισκέψεων και αγαθών και δεν μας επιτρέπεται να είναι η Μεσόγειος τόπος διαμάχης διεθνών δυνάμεων ή γειτονικών κρατών.

Καμία δημοσίευση για προβολή