Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος της μουσικής Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ένας από τους κορυφαίους συνθέτες της σύγχρονης μουσικής, ο Βάγγελης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μεγάλος συνθέτης και μουσικός πέθανε σε νοσοκομείο της Γαλλίας όπου νοσηλευόταν με κορoναϊό. Την είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Έχοντας τεράστιο έργο, ο Παπαπαθανασίου, γνωστός στο εξωτερικό ως Vangelis, θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής. Ξεκινώντας από το χώρο του prog rock, με το συγκρότημα Aphrodite’s Child, με τους οποίους κυκλοφόρησε το ιστορικό διπλό άλμπουμ «666» (το οποίο θεωρείται από τα ορόσημα του είδους και βοήθησε την καριέρα τόσο του Vangelis όσο και του Ντέμη Ρούσσου), ο Παπαθανασίου σύντομα προχώρησε σε ακόμα πιο πειραματικά μονοπάτια.

Το 1975 αποχώρησε τους Aphrodite’s Child για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Εκεί ίδρυσε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μουσικών ηχογραφήσεων, τα Nemo studios. Κυκλοφόρησε πρώτη του συλλογή με τίτλο Heaven and Hell (1975) ενώ ακολούθησαν και άλλα επιτυχημένα άλμπουμ, όπως το Albedo 0.3 (1976), το Spiral (1977) για το οποίο βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο MIDEM Instrumental, το Beaubourg (1978) και το China (1979). Εκείνη την περίοδο ο Παπαθανασίου άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστός.

Το 1978 συνεργάστηκε με την Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παππά στο άλμπουμ με τίτλο Ωδές, που περιέχει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ενώ το 1986 συνεργάστηκαν ξανά στο άλμπουμ Ραψωδίες. Ο Παπαθανασίου έκανε παράλληλα άλλη μία μεγάλη συνεργασία με τον Γιον Άντερσον, τραγουδιστή του συγκροτήματος Yes, σε τέσσερα άλμπουμ, το Short Stories (1978), το The Friends of Mr Cairo (1981), το Private Collection (1983) και το Page of Life (1991).

Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την μουσική για τον κινηματογράφο και το soundtrack για την ταινία Chariots of Fire (η οποία εξιστορεί την προσπάθεια τριών Βρετανών δρομέων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι) απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982.Ο Παπαθανασίου έχει γράψει μουσική σε αρκετές ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ (τον αγαπούσε πολύ ο μεγάλος Ridley Scott) και τηλεοπτικές παραγωγές, με πιο χαρακτηριστική την μουσική για το εμβληματικό Blade Runner του 1982.

Παράλληλα, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα – Ιαπωνία.

Σχολιάζοντας την απώλεια του μεγάλου συνθέτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν είναι, πια, ανάμεσά μας. Για όλον τον πλανήτη η θλιβερή είδηση δηλώνει πως το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα έχασε τον διεθνή του Vangelis. Τον πρωτεργάτη του ηλεκτρονικού ήχου, των Όσκαρ, της Μυθωδίας και των μεγάλων επιτυχιών. Για εμάς του Έλληνες, όμως, που ξέρουμε ότι το δεύτερο όνομα του “παιδιού της Αφροδίτης” ήταν Οδυσσέας, σημαίνει ότι ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στους Δρόμους της Φωτιάς. Από εκεί θα μας στέλνει πάντα τις νότες του».

Καμία δημοσίευση για προβολή