F-35: «Λύγισε» και η Γερμανία, φαίνεται ότι στρέφεται στο αμερικανικό μαχητικό για αντικαταστάτη των Tornado

Πριν από σχεδόν ένα μήνα, το economico.gr είχε γράψει για τους προβληματισμούς της Γερμανίας, όσον αφορά στον αντικαταστάτη του γερασμένου μαχητικού Tornado με ένα αεροσκάφος το οποίο θα ήταν ικανό, μεταξύ άλλων, και για πυρηνικά χτυπήματα.

Το Βερολίνο, προσπαθώντας να μην προκαλέσει ένταση με το Παρίσι, καθώς οι δύο χώρες, μαζί με την Ισπανία, συνεργάζονται για την κατασκευή του ευρω-μαχητικού 6ης γενιάς FCAS, αρχικά είχε αποκλείσει τα F-35 από τη συζήτηση, στρεφόμενο είτε προς το Eurofighter Typhoon είτε στο Boeing F/A-18. Ωστόσο, τα δύο αυτά αεροσκάφη είναι αμφίβολο αν μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση του ΝΑΤΟ για ικανότητα πυρηνικής κρούσης.

Ξανά στο τραπέζι τα F-35

Έτσι, σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο φαίνεται ότι ανοίγει εκ νέου τον φάκελο των F-35, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, η οποία πάντως τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση. Δεύτερη πηγή, προσκείμενη στον γερμανικό στρατό, ανέφερε πως το ενδεχόμενο απόκτησης F-35 είναι «ξανά στο τραπέζι», αλλά δεν αναμένει να ληφθεί απόφαση σύντομα. «Υπήρξαν πρόσφατα προσπάθειες να ενημερωθεί η Γερμανία για το πώς θα προχωρούσε μια πιθανή αγορά F-35», δήλωσε στο Reuters τρίτη πηγή.

Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για να σχολιάσει, σημειώνει το Reuters, ενώ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ρωτήθηκε σχετικά, περιορίστηκε να πει πως δεν μπορεί να κάνει οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο για δυνητικές πωλήσεις όπλων χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου και παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στη γερμανική κυβέρνηση για τα θέματα των προμηθειών εξοπλισμού.

Η επίσκεψη Σολτς στις ΗΠΑ

Η Γερμανία πρέπει να αντικαταστήσει τον πεπαλαιωμένο στόλο των αεροσκαφών Tornado, στο πλαίσιο της συμφωνίας του NATO για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων (σ.σ. nuclear sharing agreement, μέρος του δόγματος της συμμαχίας για τη λεγόμενη «πυρηνική αποτροπή»), κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Το Tornado είναι το μοναδικό αεροσκάφος ικανό να φέρει αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα στη Γερμανία και η Luftwaffe το χρησιμοποιεί από τη δεκαετία του 1980 με στόχο την απόσυρσή του μεταξύ του 2025 και του 2030.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία έχει διαβεβαιώσει ότι θα αγοράσει αεροσκάφος αντικατάστασης στις αρχές της τετραετούς θητεία της. Χωρίς αυτήν την κίνηση, το Βερολίνο θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων όταν αποσυρθεί το τελευταίο Tornado, γύρω στο 2030. Η πηγή στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο Σολτς αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.

«Άδειασμα» Καρενμπάουερ, ανησυχία στο Παρίσι

Εάν η Γερμανία αποφασίσει να αγοράσει τελικά F-35, θα πρόκειται για πλήγμα για την Boeing, καθώς η πρώην υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ προτιμούσε το F/Α-18 για την αντικατάσταση του Tornado. Η επιλογή αμερικανικού μαχητικού θα αναστάτωνε επίσης τη Γαλλία. Το Παρίσι παρακολουθεί με ανησυχία τις συζητήσεις στη Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι θα υπονομευθεί η ανάπτυξη γαλλογερμανικού μαχητικού επόμενης γενιάς, που υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.

Δεν είναι σαφές πόσα F-35 θα μπορούσε να αποπειραθεί να αγοράσει η Γερμανία. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ σχεδίαζε την αγορά 45 αεροσκαφών F/Α-18, όμως αυτά προορίζονταν για να αντικαταστήσουν τόσο τα αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, όσο και αυτά που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρονικό πόλεμο (έκδοση Growler). To βέβαιο είναι ότι η όποια απόφαση του Βερολίνο θα προκαλέσει δυσαρέσκεια σε κάποιες από τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Καμία δημοσίευση για προβολή