Γιατί η Capital Economics εκτιμά ότι υπάρχει «φούσκα» στη Wall Street και πότε θεωρεί ότι θα «σκάσει»

Την εκτίμηση ότι στη Wall Street δημιουργείται μία «φούσκα», η οποία από πολλές απόψεις, θυμίζει αυτή των εταιρειών τεχνολογίας που γιγαντώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, κάνει η Capital Economics, επισημαίνοντας ότι και η σημερινή «φούσκα» είναι μια προσπάθεια των επενδυτών να εκμεταλλευτούν τα μελλοντικά οφέλη μιας επαναστατικής τεχνολογίας.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι, δεδομένου πως οι αποτιμήσεις δεν έχουν φτάσει ακόμα στις υπερβολές των ‘90s, η «φούσκα» δεν θα σκάσει ακόμα, αλλά θα συνεχίσει να γιγαντώνεται έως τα τέλη του 2025. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και η αισιόδοξη πρόβλεψη που θέλει τον S&P 500 να φτάνει στις 5.500 μονάδες έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ίσως να επιβεβαιωθεί πολύ νωρίτερα, μέσα σε λίγους μήνες.

Κέρδη ανά μετοχή

Η Capital Economics σημειώνει ότι η «φούσκα» στον S&P 500 που σχηματίζεται τώρα μοιάζει με αυτή του δευτέρου μισού της δεκαετίας του ’90 από πολλές απόψεις, κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο αποτελεί μια προσπάθεια να αποτυπωθούν τα μελλοντικά οφέλη μιας μετασχηματιστικής τεχνολογίας. Ωστόσο, η αποτίμησή του παραμένει πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι έφτασε τότε, κάτι που σημαίνει ότι έχει περισσότερο χώρο για να «αναπτυχθεί».

Για παράδειγμα, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) 12μήνου του δείκτη είναι τώρα λίγο πάνω από το 20, αυτό συγκρίνεται με ένα μέγιστο σχεδόν 25 λίγο πριν σκάσει η «φούσκα» του dot com. Το ράλι είναι «υπερ-συγκεντρωμένο» τώρα με τρόπο που δεν ήταν πριν από 25 χρόνια, κάτι που αποδίδεται σε θεμελιώδη αλλαγή στην επενδυτική στρατηγική (από την ενεργητική στην παθητική επένδυση) που άρχισε από την περασμένη δεκαετία.

Χαμηλότερη αποτίμηση

Ακόμα κι έτσι, η συνδυασμένη αποτίμηση των τριών κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται οι «Magnificent 7» (Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, NVIDIA και Tesla) παραμένει λιγότερο εκτεταμένη τώρα απ’ ό,τι ήταν τότε κατά τη διάρκεια της φρενίτιδας των dot com. Και αυτή της υπόλοιπης αγοράς είναι επίσης χαμηλότερη, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα διεύρυνσης του ράλι, εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

H Capital Economics δεν θεωρεί ότι είναι πολύ λογικό να συγκριθεί η αποτίμηση των αμερικανικών μετοχών μεμονωμένα, δεδομένης της δυνατότητας επένδυσης σε ανταγωνιστικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Η αποτίμηση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, για παράδειγμα, έχει μειωθεί σημαντικά από τις αρχές του 2023, γεγονός που αύξησε τη σχετική αποτίμηση των αμερικανικών μετοχών.

Πότε θα «σκάσει»

Αντικατοπτρίζοντας αυτό, η διαφορά μεταξύ της απόδοσης κερδών EPS του S&P 500 και της πραγματικής απόδοσης των 10ετών αμερικάνικων ομολόγων, για παράδειγμα, έχει πέσει κάτω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ανεξάρτητα από αυτό, αυτή η μέτρηση του ασφάλιστρου κινδύνου των μετοχών των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι αισθητά μεγαλύτερη απ’ ό,τι πριν από την έκρηξη της φούσκας του dot com, όταν ήταν οριακά αρνητικό.

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσο γρήγορα θα φουσκώσει μια «φούσκα» και πόσο μεγάλη θα γίνει πριν σκάσει, τι θα την κάνει να σκάσει και πότε θα σκάσει, τονίζει η Capital Economics. Ωστόσο, οι προβλέψεις για το τέλος του 2025 και το τέλος του 2026 για τον S&P 500 βασίζονται στην ιδέα ότι μια «φούσκα» στον δείκτη θα συνεχίσει να μεγενθύνεται στο μεταξύ, με φόντο μια μέτρια άνοδο των εκτιμώμενων EPS 12μήνου.

Καμία δημοσίευση για προβολή