Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο στον τομέα διαχείρισης των αποβλήτων της

Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο στον τομέα διαχείρισης των αποβλήτων της
Του Μανώλη Γραφάκου*

βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων

Τρία θετικά νέα είχαμε τις τελευταίες μέρες στο μέτωπο της διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας.

  • Το πρώτο αφορά τη νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων που παρουσιάσαμε με τον Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη στη Σκάλα Λακωνίας, την Πέμπτη 4 Απριλίου.
  • Το δεύτερο είναι η νέα μονάδα η οποία ξεκίνησε τη δοκιμαστική της λειτουργία στην Κεφαλονιά. Έτσι, φθάνουμε στις 12 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που έχουν τεθεί σε λειτουργία στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
  • Τέλος, το τρίτο καλό νέο είναι η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της νέας μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στον Βόλο, που θα καλύπτει την ΠΕ Μαγνησίας.

Συνολικά αυτή την περίοδο κατασκευάζονται 18 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για 10 μεγάλες μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Καβάλα.

30 μονάδες σε λειτουργία και σε κατασκευή

Νομίζουμε ότι πλέον είναι εμφανές πως η πρόοδος που έχει συντελεστεί στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων είναι εντυπωσιακή. Σήμερα έχουμε 30 μονάδες σε λειτουργία και σε κατασκευή, όταν πριν σχεδόν μια πενταετία η Ελλάδα ήταν ουραγός στην Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα, διαθέτοντας μόλις τρεις μονάδες σε λειτουργία και μόλις πέντε υπό κατασκευή.

Πώς αποτυπώνεται όμως αυτή η πρόοδος σε πραγματικά μεγέθη; Ας δούμε το παράδειγμα του νέου εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας:

Η λειτουργία του βάζει σε νέα εποχή την Πελοπόννησο, η οποία, από το χάος των παράνομων χωματερών, ήδη από φέτος θάβει κάτω από το 35%-40% των αποβλήτων της, μειώνοντας άμεσα το τέλος ταφής που, εν τέλει, επιβαρύνει τις τοπικές κοινωνίες. Και μιλάμε για σημαντική οικονομική ελάφρυνση, αφού το συγκεκριμένο τέλος -το οποίο άρχισε να επιβάλλεται από το 2022- ξεκίνησε από τα 20 ευρώ ανά τόνο και αυξάνεται κατά 5 ευρώ ανά τόνο μέχρι το 2025 και κατά 10 ευρώ ανά τόνο μέχρι το 2027.

Κάλυψη του 2% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από απόβλητα

Και δεν μένουμε σε αυτό. Έχοντας ως στόχο τη μείωση της ταφής κάτω από το 10%, ήδη εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μετατροπής του υπολείμματος από την επεξεργασία των αποβλήτων σε δευτερογενές καύσιμο, το οποίο θα αξιοποιούν ενεργειακά η εγχώρια ενεργοβόρος βιομηχανία, αλλά και οι νέες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης που θα δημιουργήσουμε για τον συγκεκριμένο σκοπό. Οι σχετικές μελέτες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ολοκληρώνονται το προσεχές διάστημα, προβλέπουν τη δημιουργία 5-6 μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων από τα εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων, οι οποίες -πλην των άλλων- θα καλύψουν το 2% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων της, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατά και πολύ σύντομα το σύνολο της κοινωνίας θα συνειδητοποιήσει ότι όσο λιγότερα απορρίμματα θάβουμε, τόσο αυξάνουμε τα οφέλη για το περιβάλλον και την τσέπη μας.

——-

(*) Ο Μανώλης Γραφάκος είναι Γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων,  ΥΠΕΝ

Καμία δημοσίευση για προβολή