Νταβός: Η ατέρμων φιλολογία για την κλιματική καταστροφή και η κόπωση…

Νταβός: Η ατέρμων φιλολογία για την κλιματική καταστροφή και η κόπωση...

 

Του Tim Mohin*
 

Οι παγκόσμιες ελίτ και σημαντικοί ηγέτες συναντήθηκαν στο Νταβός για την ετήσια εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Οι χειμωνιάτικες συνθήκες διέψευδαν τις σε μεγάλο βαθμό άχαρες Άλπεις και την ανησυχητική τάση μείωσης των χιονοπτώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

“Η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης” είναι το θέμα της φετινής εκδήλωσης, ακριβώς τη στιγμή που η εμπιστοσύνη στους παγκόσμιους θεσμούς βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο “βαρόμετρο εμπιστοσύνης” της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Edelman.

Η προσοχή στην κλιματική αλλαγή

Ένας τρόπος με τον οποίο το WEF ελπίζει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη είναι να εστιάσει μεγαλύτερη προσοχή στην κλιματική αλλαγή. Το κλίμα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Νταβός το 2014 και δέκα χρόνια αργότερα αποτελεί κεντρικό θέμα της εκδήλωσης. Η “Μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια” είναι ένα από τα τέσσερα κύρια θέματα και η έρευνα στα 1.500 μέλη του WEF αποκάλυψε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα αποτελούν τον σημαντικότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ESG έχει γίνει passé – ο εκτελεστικός πρόεδρος του WEF Klaus Schwab δήλωσε ότι η πολιτική εχθρότητα απορροφά “την ανθρώπινη ενέργεια που διαφορετικά θα μπορούσε να διοχετευθεί στη διαμόρφωση ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος”.

Το κλίμα στο επίκεντρο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres έθεσε το κλίμα στο επίκεντρο της ομιλίας του, λέγοντας: “Επιτρέψτε μου να είμαι και πάλι πολύ σαφής: η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη”. Ακολούθησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva, η οποία προέτρεψε τις χώρες να απομακρυνθούν από τις επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι η μείωση των επιδοτήσεων και η καθιέρωση μιας παγκόσμιας τιμής του άνθρακα στα 85 δολάρια ανά τόνο έως το 2030 θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τρισεκατομμύρια δολάρια στη δράση για το κλίμα.

Κάθε χρόνο, η συγκέντρωση της παγκόσμιας ελίτ στις ελβετικές Άλπεις συγκεντρώνει επικρίσεις, και φέτος δεν ήταν διαφορετική. Ίσως η πιο καυστική ήταν από τον δημοσιογράφο των NYT David Gelles, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η κλιματική αλλαγή έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και των αμερικανικών εκλογών: “Νομίζω ότι υπάρχει μια μικρή κόπωση από την κλιματική καταστροφή… οι άνθρωποι λένε, ‘Ναι, ναι, ο κόσμος θα καταστραφεί. Αλλά έως τότε θα εξακολουθώ να πηγαίνω διακοπές στα ελληνικά νησιά ή στις Μπαχάμες’.”

(*) Ο Tim Mohin είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο στέλεχος βιώσιμων επιχειρήσεων. Είναι εταίρος και διευθυντής της Boston Consulting Group (BCG) σε θέματα κλίματος και βιωσιμότητας.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή