Ιταλία: Στέλεχος του ΔΝΤ ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός σε μια σύγκρουση “δύο κόσμων”

Από πολιτική κυβέρνηση Ευρωσκεπτικιστών, που ήταν έτοιμη να ορκιστεί, η Ιταλία απέκτησε σε ένα 24 ωρο , με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας, (προσωρινή) κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό Ευρωπαϊστή, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Η χώρα ζει μια σφοδρή σύγκρουση “δύο κόσμων”.

Μεταβατική και εκλογές

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του ανέθεσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. Και έκανε γνωστό ότι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019. Σε διαφορετική περίπτωση,  οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.

Κάτι μας θυμίζει…

Η πολιτική κρίση στην τρίτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης βαθαίνει και παίρνει τα χαρακτηριστικά «σύγκρουσης δύο κόσμων», που σε διαφορετική αναλογία, έζησε η Ελλάδα την εποχή του δημοψηφίσματος. Η μοναδική διέξοδος που φαίνεται ορατή για την Ιταλία  είναι οι πρόωρες εκλογές.

Τι είπε ο εντολοδόχος

Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. «Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη την δημόσια οικονομία», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης και νέος πρωθυπουργός.

«Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο Κάρλο Κοταρέλι, ξεκαθαρίζοντας το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησής του.

Η ουσία του αδιεξόδου

Είχε προηγηθεί ναυάγιο στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, υπό τον καθηγητή Τζουσέπε Κόντε καθόσον ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα απέρριψε τον προτεινόμενο Ευρωσκεπτικιστή  Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Κατά του ευρώ

Ο Σαβόνα έχει ταχθεί ανοιχτά  κατά του ευρώ. Ήταν μια μάχη χαρακωμάτων δύο κόσμων,  καθώς γύρω από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας συνασπίστηκαν όσοι ήθελαν να αποφύγουν την περιπέτεια της Ελλάδας το2015, όπως με έμμεση σαφήνεια δήλωσε στο διάγγελμά του ο  Σέρτζιο Ματταρέλλα. Ο Σαβόνα για τον οποίο έβαλε βέτο ο πρόεδρος της Ιταλίας είναι μία «περίπτωση Βαρουφάκη».

Όπως είπε ο ίδιος στο διάγγελμά του, αρνήθηκε να αποδεχτεί έναν υπουργό Οικονομικών ο οποίος ήταν πιθανό να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες  περιπέτειες με την Ελλάδα, («με άλλη ευρωπαϊκή χώρα» κατά λέξη).

Κόντρα στους Ευρωσκεπτικιστές

Ο ιταλός πρόεδρος, αρνούμενος οποιονδήποτε συμβιβασμό με τους Ευρωσκεπτικιστές, ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αντίποδα της επιλογής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Ο νέος εντολοδόχος υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του ΔΝΤ.

Αυτό οδήγησε τους εκπροσώπους της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων να μιλούν για συνταγματικό πραξικόπημα.

Με δυό λόγια

Η κρίση στην Ιταλία θα συνεχιστεί, γιατί δεν θεωρείται πιθανό η κυβέρνησή του Κάρλο Κοταρέλι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένης της αρνητικής θέσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

Καμία δημοσίευση για προβολή