Κρίση στην Ουκρανία: Αγώνας με το χρόνο για να αποτραπεί η σύρραξη. Περιμένει επίθεση έως την Τετάρτη ο Ζελένσκι

Κρίση στην Ουκρανία: Αγώνας με το χρόνο για να αποτραπεί η σύρραξη

Κυριολεκτική μάχη με το χρόνο δίνουν οι διπλωμάτες που εμπλέκονται στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η ρωσική εισβολή στη χώρα είναι ζήτημα μερικών 24ώρων.

Καμπανάκι συναγερμού από Ζελένσκι

Το βράδυ της Δευτέρας, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι διαθέτει πληροφορίες για επίθεση από τη Ρωσία σε ένα 48ωρο. «Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Παράλληλα, ο Ζελένσκι προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες.

Το «κρίσιμο 48ωρο» του Τζόνσον

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εκτίμησε μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση ότι «η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω. […] Καλούμε όλο τον κόσμο στον διάλογο […] προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος». Κατά τον Τζόνσον, «οι αποδείξεις (σ.σ. για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) είναι πολύ σαφείς: υπάρχουν κάπου 130.000 στρατιώτες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία και κάθε είδους άλλα σημάδια που δείχνουν σοβαρές προετοιμασίες για μια εισβολή». Υπογράμμισε, δε, ότι «τα σημάδια δείχνουν, όπως έχει πει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι τουλάχιστον προετοιμάζουν κάτι που μπορεί να λάβει χώρα στις επόμενες 48 ώρες».

Επιμένει για ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει τον στόχο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ παρά την οργή της Ρωσίας και τις επιφυλάξεις ορισμένων δυτικών χωρών. «Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί ηγέτες υπαινίσσονται στην Ουκρανία ότι είναι δυνατόν να μην διακινδυνεύσουμε, να μην θέτουμε συνεχώς το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής στη συμμαχία, επειδή αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο που επιλέξαμε».

Επίσης, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση ορισμένων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία. «Είναι μεγάλο λάθος — αλλά είναι δική τους απόφαση — να μεταφερθούν ορισμένες πρεσβείες στη δυτική Ουκρανία… Η Ουκρανία είναι ενιαία και αν συμβεί κάτι, θα συμβεί παντού», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο.

Σολτς «καλεί» Μόσχα

Από την πλευρά του, ο Σολτς κάλεσε τη Ρωσία να αδράξει τις «προσφορές για διάλογο» ώστε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση. «Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι κατανοητές. Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για μια τέτοια στρατιωτική ανάπτυξη. Και απαιτούμε από τη Ρωσία να αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο», δήλωσε ο Σολτς, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστηρίξει οικονομικά τόσο ισχυρά την Ουκρανία όσο η Γερμανία στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς. «Απέναντι στην ξένη επιρροή, μεριμνήσαμε για την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή με την ίδια αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Αναμένεται απάντηση του Κρεμλίνου

Όσον αφορά στη Ρωσία, το Κρεμλίνο, διά στόματος του port parole της ρωσικής προεδρίας, Ντιμίτρι Πέσκοφ, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκρίνει την κατάλληλη στιγμή την απάντηση της Ρωσίας, όσον αφορά στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Όταν ρωτήθηκε πότε θα υπάρξει η απάντηση, ο Πέσκοφ είπε «έγκαιρα», ενώ σύμφωνα με το RIA, ο Πούτιν έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν τις απαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς τη Δύση σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει η Μόσχα, αναφέροντας ότι Ρώσοι διπλωμάτες οριστικοποιούν το κείμενο των απαντήσεων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις, είπε ότι αποτελούνται από δύο σκέλη. Ως προς το πρώτο σκέλος των απαντήσεων που αφορά τα τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ανησυχίες της Μόσχας, τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τη μη εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997, ο Λαβρόφ είπε ότι η «απάντηση είναι αρνητική, και φυσικά δεν μας ικανοποιεί».

Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το δεύτερο σκέλος των απαντήσεων, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά στους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, και περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για την μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στα στρατιωτικά θέματα.

Επιμένει στη διπλωματία ο Λαβρόφ

Σημειώνεται ότι Πούτιν και Λαβρόφ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι τα περιθώρια του διαλόγου και τις διαπραγμάτευσης δεν έχουν εξαντληθεί. Μάλιστα υπερθεμάτισε ότι «απέχουν πολύ» από το να εξαντληθούν, ενώ πρότεινε και τη διεύρυνση των διαπραγματεύσεων, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν γίνεται να συνεχιστούν επ’ αόριστον. «Υπάρχουν πάντα πιθανότητες… Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητες δεν έχουν εξαντληθεί…Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχίσουμε…», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος ΥΠΕΞ απαντώντας στο ερώτημα του προέδρου αν έχει νόημα να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες, με τον Πούτιν να απαντά «εντάξει».

Νεκροί δύο ομογενείς

Να σημειωθεί ότι πλέον η ουκρανική κρίση αγγίζει άμεσα την Ελλάδα, καθώς νεκροί έπεσαν από πυρά ουκρανών στρατιωτών δύο Έλληνες ομογενείς στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ από τα πυρά τραυματίστηκαν άλλοι δύο. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία. Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία».

Καμία δημοσίευση για προβολή