«Μετωπική» Κογκρέσου και Πολεμικής Αεροπορίας για την απόσυρση των παλαιότερων F-22, «όχι» λένε οι πολιτικοί

Με ένα μεγαλοπρεπές «όχι» υποδέχθηκε η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων (House Armed Services Committee) των ΗΠΑ, τα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας για απόσυρση των παλαιότερων F-22 Raptor.

Όπως έχει γράψει και το economico.gr, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιδιώκει να αποσύρει 33 από τα συνολικά 186 λειτουργικά μαχητικά F-22 που διαθέτει σήμερα, ζητώντας συγκεκριμένα για το οικονομικό έτος 2023 τα 33 από τα 36 παλιότερα F-22 Block 20 να μεταφερθούν στο «νεκροταφείο» των αεροσκαφών, στη Βάση Ντέιβις-Μόνθαν, στην Αριζόνα.

Η Αεροπορία αναφέρει στο αίτημά της για τον προϋπολογισμό του δημοσιονομικού έτους 2023 ότι τα μαχητικά αυτά χρησιμοποιούνται μόνο ως εκπαιδευτικά, είναι δύσκολο να αναβαθμιστούν ώστε να ανταποκρίνονται σε επιχειρησιακές ανάγκες και είναι ιδιαίτερα δαπανηρή η προσπάθεια εκσυγχρονισμού τους, φθάνοντας τα 1,8 δισ. δολάρια σε βάθος οκταετίας.

Το «όχι» της Επιτροπής

Αντιθέτως, το σώμα ζητά την απόσυρσή τους και τη διοχέτευση των πόρων σε πιο χρήσιμες ενέργειες όπως η νέα έκδοση «Block 4» των F-35. Ωστόσο, η Επιτροπή της Βουλής φαίνεται ότι αρνείται κάτι τέτοιο και καλεί την αεροπορία να προχωρήσει σε αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών στην έκδοση Block 30/35, ώστε να παραμείνουν στον στόλο των ΗΠΑ.

Μάλιστα, μέλος της Επιτροπής ανέφερε ότι η απόφαση για τα stealth μαχητικά εναέριας υπεροχής είναι διακομματική και συναινετική, ώστε να διασφαλιστεί το αξιόμαχο του στόλου των συγκεκριμένων αεροσκαφών πέμπτης γενιάς στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, κάτι που θα «μετριάσει το ρίσκο και τους κινδύνους» για αποδυνάμωση του σώματος σε επιχειρησιακό επίπεδο.

«Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα»

«Όταν αφήσαμε την Πολεμική μας Αεροπορία το 2010 να οριστικοποιήσει τον στόλο F-22 στα 187 μαχητικά συνολικά, μας είπαν αν προέκυπτε έκτακτη ανάγκη, τότε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν για εκπαιδευτικές αποστολές, μαζί με 234 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15C», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για να προσθέσει ότι «τώρα που η USAF έχει αποσύρει όλα τα F-15C, έχει μειώσει κατά 50% την προμήθεια στα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15EX και έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος με το πρόγραμμα NGAD, έρχεται και μας λέει ότι θέλει να μειώσει και τον στόλο των F-22, μειώνοντας παράλληλα και την διαθεσιμότητα λειτουργικά επιχειρησιακών μαχητικών αεροσκαφών. Θεωρούμε την Πολεμική Αεροπορία υπόλογη για τα παραπάνω και πρέπει να τηρήσει όσα έχει δεσμευθεί».

Τα σχέδια της αεροπορίας

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, ο Α/ΓΕΑ των ΗΠΑ, Πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν, ανέφερε ότι σήμερα η Αεροπορία διαθέτει επτά στόλους μαχητικών και ότι ο στόχος του είναι να τους περιορίσει στους τέσσερις συν έναν: τα αεροσκάφη επίγειας υποστήριξης Α-10 και τα F-16 («για κάποιο χρονικό διάστημα», όπως χαρακτηριστικά είπε), τα F-35 που θα είναι «η βάση» του στόλου, τα F-15EX και το NGAD, εξαιρώντας από τον κατάλογο το F-22 και το F-15E Strike Eagle.

Το F-22 ακόμα και σήμερα θεωρείται ως το πιο εξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος εναέριας υπεροχής που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Ωστόσο, το μεγάλο κόστος συντήρησής του, το γεγονός ότι η γραμμή παραγωγής του έχει κλείσει εδώ και χρόνια, καθώς και το μεγάλο κόστος του προγράμματος των F-35 και οι προβλέψεις για ένα πανάκριβο NGAD, κάνουν την Αεροπορία να επιδιώκει να κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες περικοπές για να χρηματοδοτήσει τα τρέχοντα προγράμματά της.

Καμία δημοσίευση για προβολή