Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε ρόλο στην άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη κατά τον Guardian

Την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο παρουσιάζει ο Guardian, επιλέγοντας ένα διαφορετικό κόμμα από κάθε χώρα που κρίνει ως «λαϊκίστικο» προκειμένου να παρουσιάσει την άνοδο του φαινομένου τα τελευταία χρόνια.

Από την Ελλάδα, ο Guardian επέλεξε να παρουσιάσει την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν εναντίον της λιτότητας, πήρε 27% των ψήφων και στη συνέχεια 36% σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Το έδαφος για την άνοδο του λαϊκισμού έχει γίνει αυξητικά γόνιμο και τα λαϊκίστικα κόμματα σήμερα είναι πολύ ικανά στο να αξιοποιούν το στοιχείο αυτό» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, ο Ολλανδός Ματίας Ρούντεν.

«Τη μεγαλύτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια είχαν ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Ματτέο Σαλβίνι στην Ιταλία ενώ τα αριστερά λαϊκίστικα κόμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν στη σκιά της οικονομικής κρίσης, απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια θέση στην κυβέρνηση οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα» σημειώνεται στην έρευνα.

Η αρχή της ανόδου των λαϊκιστών έγινε στην αρχή του 20ου αιώνα από την Ολλανδία. «Από τότε ο λαϊκισμός έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2008 και τη μεταναστευτική κρίση το 2015 στην Ευρώπη. Στη Βρετανία το Ukip προκάλεσε το Brexit και στη Γαλλία η Μαρίν Λε Πεν έχει το δεύτερο μελος της οικογένειάς της που έφτασε στον “τελικό” των προεδρικών εκλογών συγκεντρώνοντας ποσοστό 33%» σημειώνεται στην έρευνα.

Στην έρευνα καταγράφεται ότι οι αριστεροί λαϊκιστές οι οποίοι στην Ευρώπη είναι λιγότερο επιτυχημένοι από τους συντηρητικούς της ίδιας κατηγορίας, έχουν αρχίσει να αυξάνουν το μερίδιό τους στις εκλογές όπως συνέβη για παράδειγμα στην Ισπανία με τους Podemos και στη Γαλλία με το Insoumise.

«Υπάρχουν τρεις λόγοι για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Η μεγάλη ύφεση που δημιούργησε αρκετά ισχυρά αριστερά λαϊκίστικα κόμματα στο νότο, η αποκαλούμενη προσφυγική κρίση, που αποτέλεσε καταλύτη για τους δεξιούς λαϊκιστές, και τελικά η μεταμόρφωση των μη λαϊκιστίκων κομμάτων σε λαϊκιστικά κόμματα, με βασικότερο παράδειγμα το Fidesz και το κόμμα Δικαιοσύνης στην Πολωνία» παρατηρεί ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, Κας Μουντ.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή