To Πεντάγωνο προετοιμάζει τους κατασκευαστές των F-35 για την ακύρωση της παραγγελίας της Τουρκίας

 

«Σε μια ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες για το ενδεχόμενο η Τουρκία να εγκαταλείψει το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, υπό το βάρος των αμερικανικών πιέσεων για ακύρωση της αγοράς των S-400, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν αποκάλυψε ότι είχε συναντήσεις με αξιωματούχους των εταιρειών Lockheed Martin και United Technologies Corp» μετέδωσε το Πρακτορείο Reuters.

Ο σκοπός των συναντήσεων του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, όπως είπε ο ίδιος, ήταν να εξετάσουν εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που χρειαστεί να αντικατασταθούν οι τουρκικές εταιρείες, που κατασκευάζουν κάποια εξαρτήματα του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

«Θέλουμε αεροστεγή σχέδια που έχουν σχεδόν μηδενικό κίνδυνο εκτέλεσης, ώστε να μπορούμε να παραδώσουμε άψογα όλα τα άλλα F-35 στους άλλους πελάτες μας”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Ως γνωστόν, η Lockheed είναι ο κύριος εργολάβος του μαχητικού αεροπλάνου, ενώ η United Technologies κατασκευάζει τον κινητήρα του τζετ. Οι τουρκικές εταιρείες κατασκευάζουν μερικά “κομμάτια” του F-35, και εάν εκδιωχθεί από το πρόγραμμα θα αναλάβουν το έργο δύο αμερικανικές εταιρείες. Έτσι και θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας και τα χρήματα, περίπου 12-14 δισεκατομμύρια θα μείνουν στην Αμερική.

Στο μεταξύ οι τουρκικές πολεμικές εταιρείες θα οδηγηθούν πιθανόν σε οικονομικό αδιέξοδο και ενδεχομένως σε πτώχευση. Το κόστος των αντιαμερικανικών παιγνιδιών του Ερντογάν θα είναι πολύ μεγάλο. Και αβάστακτο για την πολύπαθη οικονομία του…

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο το πρακτορείο Reuters είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση του κ. Τραμπ διερευνούσε το κατά πόσο μπορούσε να απομακρύνει την Τουρκία από την παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους, εκνευρισμένη από την άρνηση της Άγκυρας να αποσυρθεί από την προγραμματισμένη αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, είδηση που επιβεβαίωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ακόμα και χθες (03/05), η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θα παραιτηθεί από τη συμφωνία με τη Ρωσία αν και η Αμερική έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενες κυρώσεις αν εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι στο τουρκικό έδαφος. Οι κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, που χρησιμοποιήθηκαν για τη Ρωσία, το Ιράν και άλλους εχθρούς της Αμερικής, πιστεύεται ότι θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στην τουρκική οικονομία.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από ρεπορτάζ του Μιχάλη ιγνατίου στο hellasjournal.com

 

Καμία δημοσίευση για προβολή