Πώς τα Ω3 λιπαρά οξέα μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο της ζωής κατά 5 χρόνια

Τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα είναι εξίσου προγνωστικά θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία, όπως το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη στο Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM), σε συνεργασία με το The Fatty Acid Research Institute στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, χρησιμοποίησε δεδομένα από μια μακροχρόνια ομάδα μελέτης, την Framingham Offspring Cohort, η οποία παρακολουθεί τους κατοίκους της πόλης της Μασαχουσέτης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 1971.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ωμέγα-3 στα ερυθροκύτταρα του αίματος (τα λεγόμενα ερυθρά αιμοσφαίρια) είναι πολύ καλοί προγνωστικοί δείκτες θνησιμότητας. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων αυτών των λιπαρών οξέων στο αίμα, ως αποτέλεσμα της τακτικής έντασης λιπαρών ψαριών στη διατροφή, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν πέντε χρόνια”, όπως δήλωσε ο Δρ Aleix Sala-Vila, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο IMIM’s. Αντίθετα, “Το να είσαι τακτικός καπνιστής αφαιρεί 4,7 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής σου, το ίδιο που κερδίζεις αν έχεις υψηλά επίπεδα ω-3 οξέων στο αίμα σου”, προσθέτει.
2.200 άτομα παρακολουθήθηκαν για έντεκα χρόνια

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για τα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα σε 2.240 άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για έντεκα χρόνια. Ο στόχος ήταν να εντοπιστεί ποια λιπαρά οξέα λειτουργούν ως καλοί προγνωστικοί δείκτες θνησιμότητας, πέρα από τους ήδη γνωστούς παράγοντες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τέσσερις τύποι λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3, εκπληρώνουν αυτόν τον ρόλο. Είναι ενδιαφέρον ότι δύο από αυτά είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα, που παραδοσιακά σχετίζονται με καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά τα οποία, σε αυτή την περίπτωση, υποδηλώνουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

“Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό”, αναφέρει ο Δρ Sala-Vila, “δεν είναι όλα τα κορεσμένα λιπαρά οξέα απαραίτητα επικίνδυνα για την υγεία”.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να συμβάλλουν στην εξατομίκευση των διατροφικών συστάσεων, με βάση τις συγκεντρώσεις στο αίμα των διαφόρων τύπων λιπαρών οξέων. “Αυτό που βρήκαμε δεν είναι ασήμαντο. Ενισχύει την ιδέα ότι οι μικρές αλλαγές στη διατροφή προς τη σωστή κατεύθυνση μπορούν να έχουν πολύ πιο ισχυρό αποτέλεσμα από ό, τι νομίζουμε και ποτέ δεν είναι αργά ή πολύ νωρίς για να γίνουν αυτές οι αλλαγές”, παρατηρεί ο Δρ. Σάλα-Βίλα.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν τώρα να αναλύσουν τους ίδιους δείκτες σε παρόμοιες ομάδες πληθυσμού, αλλά ευρωπαϊκής προέλευσης, για να διαπιστώσουν εάν τα αποτελέσματα που λαμβάνονται μπορούν να εφαρμοστούν και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Καρδιολογική Αμερικανική Ένωση συνιστά την κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως σολομό, γαύρο ή σαρδέλα δύο φορές την εβδομάδα λόγω των ωφελειών των ω-3 οξέων για την υγεία.

Καμία δημοσίευση για προβολή