Η Τουρκία ξαφνικά δείχνει ενδιαφέρον για τα ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57. Τι μεταδίδει το Πρακτορείο Sputnik

Κόλπο για να πιέσει ώστε να επανέλθει στο πρόγραμμα των F-35 ή μήπως άλλο ένα βήμα της Άγκυρας πιο μακριά από τους συμμάχους της στη Δύση; Όπως και να έχει, η Τουρκία, ξαφνικά (;) άρχισε να επιδεικνύει ενδιαφέρον για τα ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Μουσταφά Βαράνκ δήλωσε ότι «αν η Ρωσία διαθέτει ένα αεροσκάφος που ικανοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες μας, εάν δεν υπάρχουν δυσκολίες με την εισαγωγή του στο σύστημά μας, τότε μπορούμε να το αγοράσουμε σίγουρα από τη Ρωσία ή κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Η προσέγγισή μας σε αυτό το ζήτημα δεν είναι κατηγορηματική και ανταγωνιστική».

Το θέμα της πώλησης ρωσικών μαχητικών στην Τουρκία τίθεται τακτικά στις συναντήσεις των ηγετών των δύο χωρών, πρόσθεσε ο υπουργός. «Φυσικά, δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ικανοτήτων της Τουρκίας που σχετίζονται με μαχητικά πέμπτης γενιάς. Αλλά αν η Ρωσία διαθέτει ένα αεροσκάφος που ικανοποιεί τις ανάγκες και τους στόχους μας, η Τουρκία θα το αγοράσει», δήλωσε ο Βαράνκ, ενώ ανέφερε ότι Άγκυρα και Μόσχα συζητούν και για δεύτερη συστοιχία S-400.

Επιμονή με το TF-X

Σχολιάζοντας, δε, την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποβάλλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, ο υπουργός υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή ώθησε την Άγκυρα να κινητοποιήσει την εγχώρια στρατιωτική της βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των αερομεταφορών, για να προωθήσει έργα όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Βέβαια, ο Βαράνκ έσπευσε να τονίσει ότι η Τουρκία δίνει ιδιαίτερο βάρος στο δικό της πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, το TF-X, ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα «σέρνεται» εδώ και χρόνια και θεωρείται σχεδόν αδύνατον να αποτελέσει λύση βραχυ- και μεσοπρόθεσμα για τις αμυντικές ανάγκες της Άγκυρας.

Οι κυρώσεις και το ΝΑΤΟ

Ωστόσο, η ξαφνική στροφή της Τουρκίας προς τα ρωσικά μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς φαίνεται ότι επιβεβαιώνει αναλυτές που υποστήριζαν ότι η αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 σε συνδυασμό με τις κυρώσεις για τους S-400 αφήνουν ευάλωτη την Αεροπορία της, η οποία διαθέτει κυρίως μαχητικά F-16 για τα οποία παγώνει το πρόγραμμα αναβάθμισης σε τύπο «Viper». Έτσι, φαίνεται να αναζητά έτοιμες και -κατά το δυνατόν- φθηνότερες λύσεις.

Όμως, μια αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκάφών θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλούσε νέα προβλήματα με το ΝΑΤΟ, το οποίο τα θεωρεί ασύμβατα με τα οπλικά συστήματά του, αλλά και κίνδυνο για την ασφάλειά του, καθώς θα έδιναν στη Μόσχα τη δυνατότητα πρόσβασης σε σημαντικές πληροφορίες, πχ για τα F-35, όπως συμβαίνει και με τους S-400.

Καμία δημοσίευση για προβολή