Σε επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο – «Ασκήσεις επί χάρτου» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη Μέση Ανατολή

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται στο οικονομικό επιτελείο λόγω Ιράν-Ισραήλ

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται στο οικονομικό επιτελείο λόγω της σύρραξης στη Μέση Ανατολή εν αναμονή μάλιστα και της απάντησης του Ισραήλ στο «χτύπημα» του Ιράν το βράδυ του Σαββάτου (13/4/2024).
Πετρέλαιο, εμπόριο, μεταφορές δεν πρόκειται να μείνουν ανεπηρέαστα σε περίπτωση όξυνσης της πολεμικής αντιπαράθεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και επιμέρους το εμπορικό σκέλος το οποίο ήδη αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της εγχώριας οικονομίας.

Έλεγχοι στα αποθέματα και στον εφοδιασμό καυσίμων

Με στόχο να μπει φρένο σε οποιαδήποτε κίνηση ή διάθεση για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει ελέγχους στα αποθέματα και στον εφοδιασμό καυσίμων, ενόψει και της αυξημένης ζήτησης κατά την περίοδο του Πάσχα.
Επιπλέον, για τη χώρα μας, ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία γεννάται για το αν θα συνεχιστεί απρόσκοπτη η ναυσιπλοοϊα μέσω του Σουέζ των εμπορευμάτων και πρώτων υλών από Κίνα και Ασία, καθώς επίσης και των καυσίμων από Ιράν προς Πειραιά και στην υπόλοιπη Μεσόγειο.
Τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις άφιξης και παράδοσης εμπορευμάτων στον Πειραιά ξεκίνησαν ήδη από τα τέλη του 2023, μετά τις συστηματικές επιθέσεις των Χούθι. Ποτέ όμως δεν είχε περάσει στην επίθεση επισήμως το Ιράν, το οποίο θεωρείται υποκινητής των ενόπλων αυτών ομάδων.

Δεν αποκλείονται μέτρα στήριξης

Εκ των πραγμάτων πάντως στο οικονομικό επιτελείο είναι αναγκασμένοι να εξετάζουν και άλλες εφεδρείες αναχαίτισης των επιπτώσεων της ακρίβειας. Σχολιάζοντας τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι πιθανές επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε ότι «είμαστε κοντά στον πολίτη, όταν υπάρχει η δυνατότητα και οι συνθήκες το επιτρέπουν και το έχουμε αποδείξει την τελευταία πενταετία. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία σκέψη στην κυβέρνηση να δοθεί κάποια ενίσχυση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε την κατάσταση».
Όπως εξήγησε ο ίδιος πάντως «το παρακολουθούμε και από τις δύο πλευρές. Να δούμε τον προϋπολογισμό να εκτελείται, αφού περάσουν 3-4 μήνες, καθώς ο προϋπολογισμός των πρώτων δύο μηνών, είναι τα έσοδα που προσμετρούνται από τις τελευταίες δόσεις των φόρων του προηγούμενου έτους. Η χώρα βρίσκεται ακόμα σε δημοσιονομική προσαρμογή και δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε αποφάσεις με ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς. Πρέπει να είμαστε χρήσιμοι. Δεν έχει κανένα νόημα να μην πιάσουμε τους στόχους μας και να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα μετά τις εκλογές. Δηλαδή πριν τις εκλογές, το Πάσχα, να είμαστε καλοί και να έρθουμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και να πάρουμε μέτρα για να συμμαζέψουμε τη χαλάρωση», συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.

Ασκήσεις επί χάρτου

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γίνονται οι πρώτες «ασκήσεις επί χάρτου» με βασικό στοιχείο στα εξεταζόμενα σενάρια το ενδεχόμενο κάμψης έως και μια ποσοστιαία μονάδα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Ο πήχης της ανάπτυξης έχει τοποθετηθεί για φέτος στο 2,5%, στόχος ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος όταν ήδη από πέρυσι καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού στο 2% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Για το οικονομικό επιτελείο, στο τραπέζι μπαίνει και η παράμετρος της αύξησης του δημοσιονομικού κόστους στην περίπτωση που απαιτηθούν έκτακτα μέτρα στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων λόγω αυξητικών τάσεων στον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές κομβικό στοιχείο αποτελεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το προσεχές διάστημα, αλλά και ποια θα είναι η εξέλιξη στο πολεμικό μέτωπο προκειμένου να υπάρξει καθαρή και σαφής εικόνα για το ύψος της ζημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024 (από 1,1% το 2023) και απαιτείται προσοχή.

Τα βλέμματα στις αγορές και στο κόστος δανεισμού

Επίσης, το θέμα είναι αν θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στις αγορές που θα ασκήσουν πιέσεις στο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο τη στιγμή που οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα έχουν αρχίσει να υποχωρούν ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτός και αν ενταθούν εκ νέου οι πληθωριστικές πιέσεις και αναβάλλουν τα σχέδια της για αργότερα.

Καμία δημοσίευση για προβολή