Στην δημοσιότητα η επίμαχη σύμβαση της Ε.Ε. με την AstraZeneca – Tα 300+100 εκατομμύρια δόσεις, οι δεσμεύσεις, οι γκρίζες ζώνες

AstraZeneca σύμβαση

Η επίμαχη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την AstraZeneca για τα εμβόλια της εταιρίας κατά του κορονοϊού δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, αφήνοντας όμως και πάλι κενά και «γκρίζες ζώνες» ως προς το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών για την παράδοση και κατανομή των δόσεων.

Πρόκειται για την αναθεωρημένη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών στις 27 Αυγούστου 2020, αλλά τμήματα από το συμβόλαιο έχουν καλυφθεί για λόγους εμπιστευτικότητας, όπως είχε προαναγγείλει η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Οι υποχρεώσεις της εταιρίας

Στη σύμβαση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι στα τέσσερα εργοστάσια της εταιρείας εντός Ε.Ε., από όπου οφείλει η εταιρεία οφείλει να τροφοδοτεί την Ευρώπη, περιλαμβάνονται και τα δύο βρετανικά εργοστάσια. Παράλληλα, τονίζεται ότι έχει ευθύνη η εταιρεία να ενημερώνει εγκαίρως για οποιεσδήποτε καθυστερήσεις.

Στη σύμβαση τονίζεται ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, με την επιλογή για περαιτέρω 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν σε πληθυσμιακή αναλογία.

Όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο, σε συγκεκριμένη ημερομηνία η Επιτροπή οφείλει να παραδώσει στην AstraZeneca τελική και δεσμευτική γραπτή κατανομή των αρχικών δόσεων της Ευρώπης στα κράτη μέλη, με τις αρχικές δόσεις για την Ευρώπη να ισούται με 300 εκατομμύρια.

Σε περίπτωση πλεονάζουσας προσφοράς των αρχικών δόσεων της Ευρώπης και των προαιρετικών δόσεων, τα συμμετέχοντα κράτη μέλη διατηρούν κοινά δικαιώματα στις αρχικές δόσεις και πρέπει να καθορίζουν την καλύτερη χρήση αυτών των δόσεων, διατηρώντας τη δυνατότητα να τις δωρίσουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα ή σε δημόσια ιδρύματα, αλλά και να δωρίσουν ή να μεταπωλήσουν, χωρίς κέρδος, τις δόσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Φον ντερ Λάιεν: Υπάρχουν δεσμευτικοί όροι

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο, είναι απόλυτα σαφές» και ζήτησε διαφάνεια από την εταιρεία, καθώς και αξιόπιστο σχεδιασμό.

Υπογράμμισε ότι η συμφωνία περιείχε σαφείς ποσότητες παράδοσης για τον Δεκέμβριο και τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, ενώ ανέφερε επίσης τέσσερις τοποθεσίες παραγωγής, δύο από τις οποίες βρίσκονται στη Βρετανία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, η AstraZeneca πρόσφερε ακόμη 8 εκατ. δόσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τον Μάρτιο, αλλά οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι και πάλι δημιουργείται ένα τεράστιο κενό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή