Στις ΗΠΑ ο Χακάν Φιντάν, ρίχνει στο παζάρι για τα “F 16” και… το Σύμφωνο Φιλίας με την Ελλάδα

Η Τουρκία τα βρίσκει yavas-yavas με τις ΗΠΑ. Τι δήλωσε ο Χακάν Φιντάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ανεμένετο να συνάντηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος (6 το απόγευμα τοπική ώρα) με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφτασε με άλλους ομολόγους του μουσουλμανικών χωρών, στην Ουάσινγκτον για να θέσουν τα θέματα της Γάζας και με την ευκαιρία πέτυχε και μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό, Μπλίνκεν.

Και ενώ ο Ερντογάν εξακολουθεί το δημόσιο παζάρι του συνδέοντας την άρση του Τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την αγορά από τις ΗΠΑ μαχητικών F-16, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο κ. Φιντάν θα επιχειρήσει να προσθέσει στη διαπραγμάτευση και άλλα επιχειρήματα: Στις “βαλίτσες” του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρνει στην Ουάσινγκτον και τα “θεαματικά αποτελέσματα” της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και το σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας που υπέγραψαν Αθήνα και Άγκυρα, το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων προβάλλει ο Χακάν Φιντάν 

Κατά την Τουρκική άποψη, εξέλειπε έτσι ένας σοβαρός λόγος – ανάμεσα σε πολλούς άλλους – για τον οποίο το Κογκρέσο αρνείται να δώσει το πράσινο φως στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν την επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα – αναφερόμενοι στις υπερπτήσεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και στην επιθετική ρητορική της Άγκυρας.

Η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, επιτρέπουν στον Χακάν Φιντάν να θεωρεί ότι μπορεί να “αφοπλίσει” κάποια από τα επιχειρήματα του Κογκρέσου. Ανάλογη είναι και η ανακούφιση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υποστηρίζει με θέρμη το Τουρκικό αίτημα για τα F-16.

Η νέα προσέγγιση της Ελλάδας και της Τουρκίας γίνεται μάλιστα αντικείμενο εκμετάλλευσης και από τους Τούρκους λομπίστες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία στο Κογκρέσο για το θέμα αυτό. Αντίθετα, το Εβραϊκό Λόμπι, οι κουρδικές και οι αρμενικές οργανώσεις, αλλά και οι Έλληνες ομογενείς ακτιβιστές, συνεχίζουν να ζητούν την απόρριψη του τουρκικού αιτήματος για τα F-16.

Εμπόδιο στα F-16 η παραβίαση των ανθωπίνων δικαιωμάτων

Ωστόσο, το Κογκρέσο έχει και άλλα ζητήματα ανοιχτά με την Τουρκία, με κυριότερο το βέτο που εξακολουθεί και ασκεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αναφορικά με το παζάρι που επιχειρεί ο Ερντογάν, η αμερικανική κυβέρνηση δεν σχολίασε τις δηλώσεις του. Ούτε από την πλευρά του Κογκρέσου έχουμε αντίδραση, έως τη στιγμή αυτή. Όμως το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που παραβιάζονται από το καθεστώς Ερντογάν, παραμένει και αυτό στην πρώτη γραμμή των επιχειρημάτων όσων στο Κογκρέσο αντιστέκονται στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Έχει μεγάλη σημασία ότι – όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον – ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ομιλία του ο γερουσιαστής Κάρντιν και μιλώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο ενέταξε την Τουρκία στις χειρότερες χώρες του κόσμου για το θέμα αυτό.

Είπε ότι: «Χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και το Τατζικισταν, απειλούν τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό, η καταπίεση επεκτείνεται κ εκτός των συνόρων τους και αυτό είναι ανατριχιαστικό».

Ο γερουσιαστής αυτός, που έχει πλέον τη θέση που κατείχε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχει δηλώσει πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι όρος για να επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Ο κ. Κάρντιν και τρεις άλλοι νομοθέτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν.

Οι δηλώσεις Ερντογάν για τις “αερομαχίες” στο Αιγαίο

Δηλώσεις εν πτήσει προς τους δημοσιογράφος που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από την Αθήνα έκανε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στις “αερομαχίες”, όπως το είπε, στο Αιγαίο, δήλωσε «ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε με αυτή την υπόθεση». Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά σε σχέση με την Τουρκία, όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη.

«Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία όπως εμείς. Σε αυτόν τον τομέα, έχουμε πλέον καταστεί σε θέση να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας. Για τον λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από αυτές της Ελλάδας» ανέφερε.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι οι εντάσεις επηρεάζουν αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, «τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής».

«Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπολογίσουμε και να προσπαθήσουμε για το τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να παράγουμε από εδώ, τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Έκανε επίσης λόγο για μία ακόμη φορά για δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής: «Δεν επιβουλευόμαστε τα δίκαια κανενός, αλλά είναι ισχυρή η βούλησή μας να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας». Υποστήριξε δε ότι ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανήλθε στην πρότασή του για μία διεθνή διάσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ερντογάν επιστρέφει στο… ανατολίτικο παζάρι: Δώστε μας τα F-16 για να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Καμία δημοσίευση για προβολή