Τα τέσσερα κρίσιμα μαθήματα για τον αμυντικό σχεδιασμό των ΗΠΑ πριν η σύγκρουση με την Κίνα γίνει πραγματικότητα

Πριν από μερικά χρόνια, οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές υποστήριζαν ότι οι μελλοντικές πολεμικές συρράξεις δεν θα έμοιαζαν με τίποτα απ’ όσα γνωρίζαμε ως τώρα: δικτυομένες οπλικές πλατφόρμες, υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, «έξυπνοι» πύραυλοι που θα χτυπούσαν από μακριά τον εχθρό, στρατιώτες με ειδικές στολές, ήταν μόνο μερικές από τις προβλέψεις τους.

Ταυτόχρονα, όπως έχει πλειστάκις γράψει το economico.gr, το βλέμμα των ΗΠΑ ήταν στραμμένο στην Άπω Ανατολή και όλα τα war games περιστρέφονταν γύρω από ενδεχόμενη σύρραξη με την Κίνα, μετά από επιχείρηση κατάληψης της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί μέρος του όλου της Κίνας, αλλά και «αγκάθι» στο πλευρό των γεωστρατηγικών του επιδιώξεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Και μετά ήλθε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αν και η Μόσχα συνεχίζει να ονομάζει την εισβολή ως «ειδική επιχείρηση», στην πραγματικότητα πλέον μιλάμε για έναν κανονικό πόλεμο που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και ο οποίος λίγη σχέση έχει με τις προβλέψεις που έκαναν οι «ειδικοί του πολέμου» σχετικά με τη μορφή που θα έχουν οι συρράξεις. Αντιθέτως, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα περίμενε κάποιος από έναν πόλεμο του 20ου αίωνα (τανκς, μάχες εκ του συστάδην, πολιορκίες, χτυπήματα σε άμαχους, κλπ).

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διανύει τον τρίτο μήνα της, ειδικός αναλυτής στο Defense One υπογραμμίζει τα τέσσερα μαθήματα που οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν από την τρέχουσα σύρραξη για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων, αν -που όλοι το απεύχονται- η σύγκρουση με την Κίνα γίνει πραγματικότητα.

1. Ο κίνδυνος να τελειώσουν τα όπλα και τα πυρομαχικά είναι αληθινός

Όπως γίνεται ορατό από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ρωσία φαίνεται ότι έχει πρόβλημα επιμελητείας ή -ακόμα χειρότερα- πρόβλημα εφοδιασμού και αντικατάστασης πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων που καταστρέφονται. Μέχρι πρόσφατα οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι το δόγμα «σοκ και δέος» ήταν αρκετό για να γίνουν οι συρράξεις σύντομες. Ωστόσο, η αποτυχία της Ρωσίας να καταλάβει αστραπιαία την Ουκρανία και η σκληρή αντίσταση των Ουκρανών δίνουν μαθήματα για το πώς πρέπει η Ουάσινγκτον να προετοιμαστεί για μια μακρά σύρραξη, αν δεν θέλει να βρεθεί χωρίς σφαίρες ή αντιαρματικά.

2. Ο κίνδυνος σύρραξης μέσα στη δεκαετία του 2020 είναι πιθανός

Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ προβλέπουν πιθανή σύρραξη με την Κίνα μέσα στην επόμενη δεκαετία, ωστόσο, η ξαφνική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι συχνά οι σχεδιασμοί δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφονται. Ενδεχομένως το Πεκίνο να αποφασίσει ότι μια εισβολή στην Ταϊβάν μέσα στην τρέχουσα δεκαετία το συμφέρει πολλαπλά -και γεωστρατηγικά, αλλά και οικονομικά, ιδίως αν η ανάπτυξη της Κίνας αρχίσει να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις. Αυτό σημαίνει ότι το Πεντάγωνο, αντί να ξοδεύει χρόνο και χρήμα για τα μελλοντικά οπλικά συστήματα, καλό θα ήταν να επενδύσει στα ήδη υπάρχοντα και να δει τι μπορεί να κάνει με αυτά που έχει.

3. Ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών να μη βλάψει τα συμβατικά όπλα

Παρά τις διαρκείς αναφορές του Πούτιν στα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, όλοι θεωρούν ότι η πιθανότητα χρήσης ακόμα κι ενός τακτικό πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος στην Ουκρανία είναι πάρα πολύ μικρή. Ωστόσο, παρότι η πυρηνική ισχύς της Ρωσίας είναι μεγάλη, η συμβατική ισχύς της αποδεικνύεται μικρή στα πεδία των μαχών. Ο εκσυγχρονισμός της «πυρηνικής τριάδας» των ΗΠΑ είναι προφανώς απαραίτητος, ωστόσο δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των συμβατικών όπλων και δυνάμεων.

4. Ο πληθωρισμός είναι ο μεγάλος «αστάθμητος παράγοντας»

Ο πληθωρισμός που προκαλείται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία απειλεί σε αδρές γραμμές να κοστίσει στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου περίπου 160 δισ. δολάρια. Ο αναλυτής θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να βάλει τον παράγοντα του πληθωρισμού στην αμυντική «συνάρτηση» και να ενισχύσει κατά το δυνατόν τον αμυντικό προϋπολογισμό, προκειμένου να αποφύγει είτε την αποχώρηση εργοληπτών από αμυντικά προγράμματα ή μεγάλη αύξηση του κόστους κάποιων άλλων προγραμμάτων. Όσο κι αν αυτό ακούγεται δύσκολο πολιτικά, η ενίσχυση των αμυντικών κονδυλίων είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αποφευχθεί το αδυνάτισμα των ενόπλων δυνάμεων.

Καμία δημοσίευση για προβολή