Θρίλερ με τα F-35: Για το 2022 προγραμματίζεται το κρίσιμο τεστ που θα δώσει το «πράσινο φως» για την μαζική παραγωγή τους

Σε μια περίοδο που το πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 δέχεται πυρά από πολλές κατευθύνσεις και για πολλούς λόγους (κόστος, προβλήματα, καθυστερήσεις, κλπ) η είδηση ότι το πλέον κρίσιμο τεστ, το οποίο εν πολλοίς θα καθορίσει αν το αεροσκάφος θα μπει σε μαζική παραγωγή, αναβάλλεται για περισσότερο από ένα χρόνο μόνο καλή δεν ακούγεται.

Το κρίσιμο τεστ

Ο λόγος για το Joint Simulation Environment (JSE), ένα εξαιρετικά σύνθετο και πολυδάπανο τεστ προσομοίωσης, στο οποίο το αεροσκάφος θα κληθεί να αξιολογηθεί σε ρεαλιστικές συνθήκες πτήσης και μάχης, κυρίως δε με εξαιρετικά προηγμένα αντίπαλα οπλικά συστήματα τα οποία είναι αδύνατον να βρεθούν σε πραγματικές συνθήκες, όπως το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και το κινεζικό μαχητικό 5ης γενιάς J-20.

Νέα αναβολή

Το JSE αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2017, ωστόσο, εν συνεχεία μεταφέρθηκε για τον Δεκέμβριο του 2020. Όμως, ούτε και τότε πραγματοποιήθηκε και τώρα σύμφωνα με το Bloomberg, προγραμματίζεται για τον Αύγουστο του 2022, ήτοι πέντε χρόνια μετά την πρώτη ημερομηνία. Αυτό σημαίνει ότι το Κογκρέσο θα συνεχίσει να αγοράζει F-35 για τα δημοσιονομικά έτη 2021 και 2022 χωρίς το μαχητικό να έχει ακόμα λάβει την οριστική έγκριση του Πενταγώνου ως προς την επιχειρησιακή του ετοιμότητα.

Εξαιρετικά περίπλοκο

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι η συγκεκριμένη δοκιμασία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και πολυδάπανη, καθώς προβλέπει τη δημιουργία μέσα σε προσομοιωτή του πραγματικού κόκπιτ του μαχητικού, ενώ για να γίνει κατανοητή η δυσκολία της, για τον Μάρτιο του 2022 έχει προγραμματιστεί μια δοκιμή του προσομοιωτή, δηλαδή ένα… τεστ του τεστ, για να φανεί αν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά του μαχητικού και τις πραγματικές ικανότητές του.

Η τελική έκθεση

Μετά την πραγματοποίηση του JSE, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου δύο με τρεις μήνες ώστε να αναλυθούν τα δεδομένα της προσομοίωσης και να γραφτεί έκθεση η οποία θα παραδωθεί στο Πεντάγωνο και στο Κογκρέσο, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με την τελευταία φάση, δηλαδή, το «πράσινο φως» για την μαζική παραγωγή του μαχητικού, που φυσικά η Lockheed Martin αναμένει με πραγματική αγωνία, καθώς είναι και η πλέον κερδοφόρα φάση του προγράμματος για την εταιρεία.

Καμία δημοσίευση για προβολή