Θύελλα στη Γαλλιά: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα «εμπρηστικό» άρθρο του Συντάγματος για να περάσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49, παράγραφος 3 του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου να περάσει χωρίς την ψήφο της Εθνοσυνέλευσης τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, εν μέσω διαδηλώσεων και θύελλας στη Βούλή.

To επίμαχο άρθρο

Το επίμαχο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ένας νόμος μπορεί να κυρωθεί χωρίς να λάβει την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης, και ενεργοποιήθηκε από την Μπορν παρότι νωρίτερα μεικτή επιτροπή της Γερουσίας και της Βουλής είχε συμφωνήσει σε συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο -σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ- ουσιαστικά περιείχε τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, δηλαδή την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση έκανε την Μπορν -και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρεί τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ως εμβληματική για τον ίδιο- να αποφύγουν το ρίσκο μιας ψηφοφορίας η οποία, για μια χούφτα ψήφους θα μπορούσε να απορρίψει το νομοσχέδιο και ουσιαστικά να «ρίξει» την ούτως ή άλλως εύθραυστη κυβέρνηση, την ώρα που στη Γαλλία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου.

Προτάσεις δυσπιστίας

Από την άλλη, σύμφωνα με τη Liberation, η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται για όχι μία αλλά δύο προτάσεις μομφής σε βάρος της, τόσο από την Αριστερά (NUPES), όσο και από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, με αφορμή την επίκληση του επίμαχου άρθρου 49.3. Ο φόβος της κυβέρνησης -και του Μακρόν- είναι ότι οι κινήσεις αυτές μπορεί να έχουν διακομματική υποστήριξη εντός της Εθνοσυνέλευσης και, τελικά, να ανατρέψουν την κυβέρνηση Μπορν, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτικό και κοινωνικό χάος.

Πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της γαλλικής παραδοσιακής δεξιάς, δεν θα στηρίξουν καμία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που θα κατατεθεί από την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ερίκ Σιοτί. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκεφτόταν ακόμα και τη διάλυση της Βουλής, κίνηση που θα πυροδοτούσε αυτόματα πρόωρες εκλογές στη χώρα. Ωστόσο, φαίνεται ότι στο Ελιζέ υπήρξαν δεύτερες σκέψεις, μπροστά στον κίνδυνο η λαϊκή οργή κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης να μετατραπεί σε ψήφο τιμωρίας για το κυβερνών κόμμα και ο Μακρόν να βρεθεί μπροστά σε μια δύσκολή συγκατοίκηση με πρωθυπουργό είτε τον Ζαν Λικ Μελανσόν είτε, ακόμα χειρότερα, τη Μαρίν Λεπέν.

Καμία δημοσίευση για προβολή