Τι συμβαίνει στην Ευρώπη; Μετά τη Γαλλία και η Βρετανία δεν αποκλείει στρατεύματα στην Ουκρανία

Μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, και ο Μπεν Γουάλας, δήλωσε πως η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, θιασώτη του σεναρίου αποστολής ευρωπαϊκών και νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, και ο Μπεν Γουάλας, πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, δήλωσε πως η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στο πολεμικό μέτωπο «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Όπως ανέφερε στην Daily Mail, ερωτηθείς σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο, ο Γουάλας, που υπήρξε υπουργός Άμυνας κατά την πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, απάντησε πως για αυτό το σενάριο «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φράση “δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε”». «Εξάλλου, μέρος της αποτροπής είναι η ασάφεια… να μαντέψει ο εχθρός μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε και τι θα κάνουμε», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πάντως πως ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει ταχθεί ανοικτά κατά της αποστολής βρετανικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ακόμη και για εκπαιδευτικές αποστολές.

Σύμφωνα με τον Γουάλας, ο Πούτιν χρησιμοποιεί επιδέξια αυτή τη στρατηγική όταν «κάνει τους πάντες να μαντεύουν». «Και νομίζω ότι το καλύτερο είναι να βεβαιωθούμε ότι θα συνειδητοποιήσει ότι θεωρούμε τις ενέργειές του στην Ουκρανία πολύ σοβαρές. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Πούτιν — και μόλις το είδαμε αυτό στις ψευδοεκλογές — είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στον Αδόλφο Χίτλερ αυτής της γενιάς», είπε ο Γουάλας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται εκτός πολιτικής.

Ζήτησε επίσης αύξηση του ελάχιστου επιπέδου αμυντικών δαπανών της Μεγάλης Βρετανίας στο 3%. Όπως ανέφερε, το ύψος των δαπανών δεν πρέπει να καθορίζεται από το αν το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες, αλλά από το έαν υπάρχει κίνδυνος. «Αυτό είναι που θα πρέπει να καθορίζει πόσα ξοδεύουμε και όχι οι οικονομικές συνθήκες», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Γουάλας έρχονται ύστερα και από την προειδοποίηση μιας ομάδας πρώην αρχηγών Άμυνας και Ασφάλειας της Βρετανίας, η οποία έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση της χώρας πως ο στρατός πρέπει να «προετοιμαστεί πραγματικά για πόλεμο» προκειμένου να αποτρέψει αξιόπιστα τις απειλές.

Στη Βρετανία εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την αποτυχία της κυβέρνησης του Ρίσι Σουνάκ να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στον εαρινό προϋπολογισμό, παρά την προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας Γκραντ Σαπς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε έναν «προπολεμικό κόσμο» και ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διεξάγει πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία μιλά για 2.000 Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία

Προ ημερών, η ρωσική πλευρά ισχυρίστηκε ότι έχει πληροφορίες ότι η Γαλλία προετοιμάζει ένα στρατιωτικό απόσπασμα 2.000 στρατιωτών που θα σταλεί στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον αρχηγό της ρωσικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο γαλλικός στρατός «φοβάται ότι μια τόσο μεγάλη στρατιωτική μονάδα δεν μπορεί να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί στην Ουκρανία απαρατήρητη».

«Αυτό (σ.σ. ένα γαλλικό απόσπασμα στρατιωτών) θα γίνει προτεραιότητα και νόμιμος στόχος για επιθέσεις από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει την τύχη όλων των Γάλλων που έχουν έρθει ποτέ στο έδαφος του ρωσικού κόσμου με ξίφος», είπε ο Ναρίσκιν.

Υπενθυμίζεται ότι Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στα τέλη Φεβρουαρίου πως δεν μπορεί να «αποκλειστεί» η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων κρατών της Δύσης στην Ουκρανία, έπειτα από σύνοδο με άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο Ελιζέ. Επίσης, στη συνέχεια το Παρίσι άφησε να εννοηθεί ότι οι στρατιώτες αυτοί δεν θα συμμετείχαν σε επιχειρήσεις, αλλά θα βοηθούσαν, π.χ. στην αποναρκοθέτηση ή σε άλλες επικουρικές εργασίες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και ο γ.γ. της συμμαχίας, είχαν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα δικαίωνε τον ισχυρίσμό της Μόσχας ότι στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ διεξάγει «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» με τη Ρωσία.

Ο Πούτιν ζητά βοήθεια από την FSB

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) – τον κύριο διάδοχο της KGB της σοβιετικής εποχής – να βοηθήσει τις ρωσικές εταιρείες να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις και να επεκτείνουν την επιρροή τους σε νέες αγορές σε όλο τον κόσμο.

Ο Πούτιν, ωστόσο, λέει ότι η οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου έχει αναπτυχθεί παρά τις κυρώσεις, με την κατασκευή βλημάτων πυροβολικού να ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη της Δύσης και τη ρωσική οικονομία να σημειώνει πέρυσι ανάπτυξη 3,6%. Σε ομιλία του στην ετήσια συνάντηση της κατασκοπευτικής υπηρεσίας FSB στη Λουμπιάνκα στο κέντρο της Μόσχας, μετά τη σαρωτική νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο Πούτιν είπε ότι οι κατάσκοποί της θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλες υπηρεσίες για να αυξήσουν την ασφάλεια του τραπεζικού και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Είπε στο FSB «να παράσχει στήριξη στις εταιρείες μας που αναπτύσσονται ενεργά παρά τα εμπόδια που τους θέτουν και οι οποίες εξερευνούν νέες αγορές αλλά αντιμετωπίζουν ανοιχτά εχθρικές ενέργειες» από τη Δύση. «Ναι, μας δημιουργούν προσωρινά προβλήματα», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι μίλησε στην κυβέρνηση για το πώς οι κυρώσεις επηρέασαν ορισμένα μεγάλα έργα. «Αλλά όλα, φυσικά, θα γίνουν ούτως ή άλλως», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Καμία δημοσίευση για προβολή