Η Ελλάδα επιστρέφει, αλλά οι Έλληνες ρισκάρουν και δεν βοηθούν τα στοιχήματα της χώρας και της οικονομίας

  Η τρίτη, και πιο δύσκολη, έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο «πέτρινο» 2020 απέδειξε το επίπεδο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία (και) εν μέσω πανδημίας, αναφέρει ο Κώστας Μοτόπουλος στην τακτική του εβδομαδιαία ανάλυση.
  Δεν είναι τόσο το ποσό που αντλήθηκε (3 δις), ούτε το πολύ ικανοποιητικό επιτόκιο (1,57%), όσο η μεγάλη και χωρίς δεύτερες σκέψεις ζήτηση (ξεπέρασε κατά 5.5 φορές το ζητούμενο ποσό) και το γεγονός ότι η πανδημία, λόγω των επιδόσεων της χώρας μας, δεν φαίνεται να επηρεάζει τις αγορές.
  • Αν σκεφτεί κανείς ότι στην αντίστοιχη έξοδο του Ιανουαρίου, προ πανδημίας, αντλήθηκαν 2.5 δις με επιτόκιο 1,9%, τότε η ξεπροβάλει πιο εύγλωττα η εικόνα μιας χώρας όχι σε ανάρρωση αλλά σε επιστροφή.
  Βέβαια τέτοιες εκδόσεις δεν είναι παρά μια δοκιμή των υδάτων ενόψει των πραγματικών βουτιών: αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, απορρόφηση και χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, απώλειες και ανάκαμψη στο τέλους του έτους.
  Ωστόσο, σημειώνει ο Κώστας Μποτόπουλος, ο τρόπος αντιμετώπισης της «εκτός λοκντάουν ημι-κανονικότητας» μπορεί να μην είναι παράλογος ή απρόβλεπτος, δεν μοιάζει όμως να βοηθά τα στοιχήματα της χώρας και της οικονομίας.
  Υπάρχει μια διάχυτη στους πολίτες αίσθηση ότι «τέλειωσαν τα βάσανα», η οποία μας κάνει να διακινδυνεύουμε, ως χώρα, ίσως παραπάνω από ό,τι πρέπει. Πέρα από τα ζητήματα φιλότιμου και αισθητικής, τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών και η αναμονή του (όποιου) τουριστικού κύματος από το δεύτερο μισό του Ιουνίου και ιδίως από τις αρχές Ιουλίου δεν μπορούν να αφήσουν –και δεν άφησαν- ασυγκίνητες ούτε τις δημόσιες αρχές αλλά ούτε και τις αγορές.

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

  Καμία δημοσίευση για προβολή