Στον αέρα μεταφέρεται η σύγκρουση Ρωσίας – Τουρκίας στη Λιβύη. “Σοβιετικά” αεροσκάφη απέκτησε ο Χαφτάρ

Κλιμακώνεται ο εμφύλιος στην Λιβύη, καθώς “αρκετά πολεμικά αεροσκάφη ‘σοβιετικής εποχής’ -παλιαά αλλά δοκιμασμένα – έφτασαν στο ανατολικό προπύργιο του Χαφτάρ, από μια ρωσική βάση στη Συρία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ απείλησε χθες την Τουρκία με την προοπτική μιας επικίνδυνης νέας κλιμάκωσης στον εμφύλιο της χώρας λέγοντας πως θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων. αυτό οδήγησε την Άγκυρα να προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

  • Ο αρχηγός της αεροπορικής δύναμης του Χαφτάρ, Σακρ Αλ-Τζαρούσι, δεσμεύθηκε να εξαπολύσει τη “μεγαλύτερη εναέρια εκστρατεία στην ιστορία της Λιβύης” με όλες τις τουρκικές θέσεις να είναι τώρα “νόμιμοι στόχοι για την αεροπορική μας δύναμη”.

Από την άλλη πλευρά, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκρίθηκε ότι η Τουρκία “θα απαντήσει με τον χειρότερο τρόπο, αν πληγούν τα συμφέροντά της στη Λιβύη”.

  • Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ο στρατός της χώρας ήταν καλά προετοιμασμένος να υπερασπιστεί τις τοποθεσίες και τις περιοχές υπό την προστασία του, χρησιμοποιώντας τουρκικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν κοντά στην Τρίπολη.

Η Τουρκία έστειλε επίσης συστήματα πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος στη Λιβύη, που της έδωσαν το προβάδισμα έναντι των οπλισμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τα ΗΑΕ, σύμφωνα με δηλώσεις από αξιωματούχους της Λιβύης στο Bloomberg. Μια εναέρια εκστρατεία από τις δυνάμεις του Χαφτάρ θα πρέπει πρώτα να εξουδετερώσει την αεροπορική άμυνα που είχε σταματήσει αποτελεσματικά τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα από τον Ιανουάριο, αναφέρει το Πρακτορείο.