Κώστας Μποτόπουλος

Τα θεσμικά της οικονομίας: Το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ανάπτυξη – Οι Κινέζοι και το ταξίδι του “Ηρακλή” – Η ΕΤΕ και η πράσινη ανάπτυξη

 

ANTΙΘΕΣΕΙΣ. Η ανάκαμψη άρχισε, ή βρίσκεται προ των πυλών, η επιτήρηση έχει χαλαρώσει, αλλά μια σταθερά του συστήματος της κρίσης συνεχίζει να λειτουργεί και να επηρεάζει την ελληνική οικονομία: οι διαφορετικές οπτικές μεταξύ των εταίρων-δανειστών. Το ΔΝΤ «βλέπει» κατώτερη των προσδοκιών ανάπτυξη για φέτος και, κυρίως, για το επόμενο έτος και επιμένει στη δική του «μεταρρυθμιστική ατζέντα», με πρώτο θέμα το ασφαλιστικό και κατόπιν τη συνέχιση της λιτότητας περί τα συνταξιοδοτικά – φορολογικά.  Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με κριτική επί της κριτικής («πάντα έξω πέφτατε») και με την ανακοίνωση ότι επίκειται πλήρης αποπληρωμή του Ταμείου, ώστε να παύσει να είναι η «κακιά πεθερά» (άλλο αν μεταμορφώνεται σε καλή μάγισσα για ζητήματα χρέους).  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της –κι αυτό είναι θετικό, γιατί η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πλέον αποκλειστικά μαζί της- «βλέπει» πιο λαρτζ τα πράγματα, ωστόσο δεν βάζει, προς το παρόν, στο τραπέζι δημοσιονομικά και πλεονάσματα.

***

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. Τα καλά νέα της εβδομάδας θα μπορούσαν να είναι η επιβεβαίωση για αύξηση του κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η υψηλότατη κατάταξη της Ελλάδας (πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 11η στον κόσμο) όσον αφορά την άμεση ίδρυση επιχειρήσεων (σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας) και το «ταξίδι» του Σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια με ούριο άνεμο προς τις Βρυξέλλες. Λέω « θα μπορούσαν να είναι» όχι γιατί τα νέα δεν είναι αληθινά, αλλά γιατί δεν έχουν ακόμα την επίπτωση που όλοι αναμένουμε επί της ελληνικής οικονομίας: οι Κινέζοι είναι δραστήριοι αλλά χρειάζεται να ενεργοποιηθούν και πέρα από τα λιμάνια, ο «Ηρακλής» είχε προσυμφωνηθεί με την Επιτροπή και άρα δεν αναμένονταν εμπόδια, αλλά τα κόκκινα δάνεια παραμένουν ως μεγάλο αγκάθι, όποιος δε Έλληνας πιστεύει ότι μπορεί να ανοίξει επιχείρηση σε 2+2 ημέρες, όπως βεβαιώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, μάλλον μας παρακολουθεί από μακριά.

***

ΕΥΘΥΝΗ. Το επόμενο επεισόδιο των σχέσεων της κυβέρνησης με τις τράπεζες, μετά τις όχι πολύ ένδοξης κατάληξης «διαπραγματεύσεις» σχετικά με τις χρεώσεις, παίχτηκε μέσα από μια διάταξη του υπό αναδιαμόρφωση Ποινικού Κώδικα σχετικά με τα όρια της τραπεζικής ευθύνης. Ναι μεν είναι λογικό να υπάρχει κάλυψη από αδικαιολόγητες ή κακόβουλες, και συγχρόνως παρακωλυτικές της άσκησης των καθηκόντων τους, διώξεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, δεν είναι όμως ορθό και δεν ακολουθεί τους κανόνες και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφωθεί πλαίσιο που να δίνει αιτιάσεις ατιμωρησίας ή υπερβολικής διευκόλυνσης. Η υπό συζήτηση πρόταση βρίσκεται στη μεθόριο αυτής της διαχωριστικής γραμμής –και όχι γιατί μας το επισήμαναν οι Financial Τimes.

***

ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ. Στα ψιλά και μάλλον με επικέντρωση στις πολιτικές παρά στις οικονομικές της πτυχές έλαβε χώρα μια σειρά υπόγειων αλλά σημαντικών εξελίξεων που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία. Η κλιματική αλλαγή γίνεται σιγά-σιγά από ευχή ή παραλειπόμενο της ζωής της Γκρέτας, πυξίδα για αλλαγή οικονομικού παραδείγματος:

  • η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αυτός ο χρηματοδοτικός γίγαντας δημοσίου συμφέροντος, ανακοίνωσε ότι σύντομα σταματά να χρηματοδοτεί επενδύσεις που βασίζονται σε χρήση ορυκτών καυσίμων και πετρελαίου΄
  • οι πρόσφατες καναδικές και ισπανικές εκλογές παίχτηκαν και σε σχέση με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της σχέσης της με την οικονομία και κερδήθηκαν, και στις δύο περιπτώσεις, από τους υπέρμαχους της αλλαγής, ενώ στη Γαλλία, ενόψει δημοτικών εκλογών αλλά και γενικότερα, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ανάγκη λήψης οικονομικών μέτρων για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της γαλλικής κοινωνίας΄
  • η Tesla, του υπεριδιόρρυυθμου αλλά πρωτοπόρου Ιλον Μασκ όχι μόνο ανακοίνωσε αλλά και εγκαινίασε εργοστάσιο «καθαρών» αυτοκινήτων στη Γερμανία βάζοντας για τα καλά την παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία προ των ευθυνών, αλλά και των προοπτικών της. Θα πάρει χρόνο, αλλά ίσως το ταξίδι προς τη σωτηρία άρχισε.

————– 

Ο Κώστας Μποτόπουλος είναι συνταγματολόγος, πρ. Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σύμβουλος Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδας και εταίρος στη δικηγορική εταιρία «Λαμπαδάριος και Συνεργάτες». Τα σχόλιά του στο economico.gr θα δημοσιεύονται κάθε Σάββατο.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή